Izbor naj igre 2020!

Objavil Jure Pucko dne

4 minute branja

Leto je spet naokoli in 20. maja je neodvisna žirija Spiel des Jahres objavila sezname družabnih iger za najboljše igre leta 2020!

Nagrade bodo podelili v treh kategorijah, in sicer:

    • 🏆 Spiel des Jahres – prestižna nagrada za najboljšo igro leta (običajno je to dostopna igra za vso družino, ki zaradi izpiljenosti načina igranja, inovativnosti ali še kako drugače po mnenju žirije zaznamuje leto),
    • ⚙️ Kennerspiel des Jahres – nagrada za najboljšo strateško družabno igro leta in
    • 🧸 Kinderspiel des Jahres – nagrada za najboljšo otroško družabno igra.

Gre za najpomembnejše nagrade v svetu družabnih iger, ki dajejo nominirancem potrditev za njihov odlični dizajn in jih tako uvrščajo med vodilne avtorje družabnih iger.

V nadaljevanju po abecednem vrstnem redu predstavljamo tri nominirane igre za Spiel des Jahres 2020.  V komentar zapiši, katera igra msliš, da bo zmagala in zakaj?

My City - sestavi mesto iz tetris likov

💡 Reiner Knizia 🎨 Michael Menzel 👥 2-4 😊 10+ ⏱ 30min
📦 Kosmos

družabna igra My City na mizi foto we love board game

 Foto: weloveboardgame Instagram

Ponovna nominacija za Reinerja Knizio za dizajn My City. My City je tako imenovana »legacy« družabna igra, kar pomeni, da igra poteka v več scenarijih ali epizodah.

Igralci iz ploščic tetris oblik, te predstavljajo različna poslopja, gradijo svoje mesto. Tekom 24 epizod njihovo mesto pripoveduje zgodovino razvoja mesta od srednjega veka, skozi industrializacijo, do današnjega dne.

Vsak gradi svoje mesto na svoji igralni plošči - pokrajini. Prav tako ima vsak igralec svojo zalogo gradbenih materialov v različnih oblikah in barvah. Razvoj in gradnjo mest določajo karte. Podroben načrt gradnje opravi vsak igralec posebej. Zahtevnost razvoja mest se stopnjuje, saj vsak scenarij doda nove naloge, materiale ali spremeni načrt mesta.

Igralci z nalepkami in pisalom trajno zaznamujejo svoj razvoj mesta. Vsak nov element se organsko prilega igri, raven težavnosti pa se rahlo povečuje.

Nova Luna - Uwejev abstraktni zen!

💡 Uwe Rosenberg in Corne van Moorsel 🎨 Lukas Siegmon 👥 1-4 😊 8+ ⏱ 30min
📦 Edition Spielwiese

družabna igra Nova Luna na mizi foto we love board game instagram

 Foto: weloveboardgame Instagram

Nova Luna (lat.) je simbol novega začetka; začetka načrtovanja prihodnosti. Nova Luna pa je tudi abstraktna družabna igra, nominirana za Spiel des Jahres.

V tej miselni zagonetki igralci načrtujejo svojo prihodnost s pomočjo luninega koledarja. Igralci polagajo ploščice tako, da izpolnijo naloge, ki jih določa lunin koledar. Npr. ploščica bi lahko zahtevala, da morate v njeni soseščini položiti dve modri in dve rdeči ploščici. Ko ploščice postavite v pravilno formacijo, izpolnjene "naloge" prekrijete z žetonom. Tisti, ki prvi porabi vse žetone, tj. prvi opravi vse izzive, zmaga!

Nova Luna je zasnovana na genialnem mehanizmu krožnega pomikanja po luninem koledarju, ki ga je Uwe Rosenberg predstavil v igri Patchwork in reimplementiral, nadgrajeval v mnogih drugih.

Nova Luna je po Azulu zelo resna abstrakna kandidatka za zmago, saj je igranje prav tako intuitivno, igra pa odpravlja minus točke in točke nasploh, saj je pogoj za zmago, da vam zmanjka žetonov!

Pictures - izrazi kreativnost!

💡 Daniele in Christian Stohr 🎨 Dominik Mayer 👥 3-5 😊 8+ ⏱ 30min
📦 PD-Verlag
družabna igra Pictures na mizi foto we love board game

 Foto: weloveboardgame Instagram


Tretja nominirana igra je Pictures. To je 1. Spiel des Jahres nominacija za založbo PD Verlag.

Vsak igralec prejme enega izmed petih rekvizitov - vezalke, karte s simboli, palčke in kamne, barvne kockice ali lesene predmete različnih oblik. Cilj igre je preprost – igralci morajo s pomočjo teh rekvizitov predstaviti motive s slik na sredini mize.

Slike so postavljene v mrežo 4x4, igralci pa morajo ugotoviti, katere motive slike je soigralec ponazoril. Odvisno od motiva in rekvizitov, ta naloga ni tako preprosta, kot izgleda na prvi pogled. Namreč, igralci morajo biti pozorni in ustvarjalni, da ne pride do dvoumnih ponazoritev. Ko so igralci zadovoljni s svojimi umetnijami, se opravi točkovanje.

Rekviziti so izbrani zelo modro, saj vsak njihov komplet za igralce predstavlja drugačen izziv, zato je spodbuda za eksperimentiranje neomejena. Rezultati so pogosto presenetljivi in še posebno kreativni.

Povzetek

Vse tri igre so izjemne v tem, kar želijo biti.

My City "epizodni" (legacy) način igranja jasno predstavi v igri, kjer ima to veliko smisla in bo vsem igralcem, ki se prvič soočajo z epizodno igro, povsem logično, kako odločitve v eni igri, vplivajo na razvoj igre v naslednji igri. Mesto se skozi čas spreminja, napredek v tehnologiji zaznamuje mestne načrte, če gozd posekamo, ga kasneje ni, zato danes zelene površine v mestih tako čuvamo.

Nova Luna je abstraktni zen, igra, ki pokaže, da izjemne zamisli lahko vedno izboljšamo, da lahko eliminiramo točke, a kljub temu v vsakem koraku igre vemo, kdo vodi, da lahko "hate-draftamo" ploščice in nasprotniku ne nakopičino minus točk, ampak žrtvujemo svoje poteze.

Pictures nam pokaže, da kreativnost ni zgolj nekaj, kar imaš ali nimaš, ampak vprašanje izziva, s katerim se soočaš in tvoj odgovor na to, kako ga boš razrešil.

Na koncu se zahvaljujemo Chrisly in Stefanu, ki na svojem weloveboardgame Instagram profilu objavljata prima predstavitve in fotke iger. Danke schön!


Deli to objavo← Starejše objave Novejše objave →


Število komentarjev: 0

Komentirajte

Vaš komentar bo objavljen takoj, ko ga pregledamo.