Essen SPIEL 2018

Objavil Jure Pucko dne

Vsako leto se v osr─Źju Porurja zgodi najve─Źji sejem dru┼żabnih iger na svetu, essenski SPIEL. Tokratnega, ┼że 36. po vrsti, se je med 25. in 28. oktobrom, udele┼żila tudi ekipa Pravi Junak!

V meko dru┼żabnih iger se vsako leto odpravi ve─Ź kot 200.000 du┼í z vsega sveta,┬ána sejmu pa se predstavi┬ápreko tiso─Ź razstavljalcev iz ve─Ź kot petdesetih dr┼żav sveta. Tam so torej prisotni vsi, ki v svetu dru┼żabnih in namiznih iger nekaj pomenijo. ┼átevilke se zdijo osupljive in prav tak┼íen je tudi ob─Źutek slehernika, ki obi┼í─Źe ta prekrasni semenj.

Essen SPIEL 2018 Entrance Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

┬áRana ura v Essnu, kaj kmalu prepozna je, pred vhodom mno┼żica zbira se.

 

Nekaj ozadja

Morda se kdo izmed vas spra┼íuje, ─Źemu se ta sejem odvija ravno v Nem─Źiji in zakaj prav v Essnu.┬áRazvoj dru┼żabnih iger, ki spodbujajo dru┼żenje in sodelovanje ter se oddaljujejo od konflikta in voja┼íkih tematik, ima svoje korenine v povojni Nem─Źiji. V obdobju po najve─Źji svetovni moriji v zgodovini ─Źlove┼ítva se je v nem┼íkem narodu, povsem razumljivo, razvil odpor proti igram, ki bi jih lahko kakorkoli povezovali z nasiljem. Tako so Nemci oziroma razvijalci dru┼żabnih iger s tega prostora prednja─Źili in narekovali razvoj namiznih iger ter posledi─Źno pre┼żivljanje prostega ─Źasa v dru┼żinskem krogu. Velik preboj jim je sredi devetdesetih let prej┼ínjega stoletja uspel z Naseljenci otoka Catan - od takrat verjetno obstajajo le redki, ki niso sli┼íali za to ali tovrstne igre.

Priznati moramo, da ne poznamo nedvoumnega razloga, zakaj se sejem odvija ravno v Essnu. A ─Źe zgoraj pojasnjenemu dodamo dejstvo, da je bil prav Essen prvo nem┼íko mesto, ki so ga, potem ko je med 2. svetovno vojno nem┼íko letalstvo izgubilo prevlado na nebu, bombardirale zavezni┼íke sile, lahko v tem vidimo zagotovo nekaj simbolike. Najve─Źji sejem sodobnih dru┼żabnih iger, ki so jih svetu predstavili Nemci in ki spodbujajo med nami, povezovanje in dru┼żenje, se odvija tam, kjer so Nemci kon─Źno spoznali, kak┼íno grozo so po svetu sejali tekom prej┼ínjega stoletja!

 

Nekaj kulise

Naj bo dovolj zgodovine (te ni nikoli dovolj op.p.). 

Sejem SPIEL je pravi praznik dru┼żabnih iger. Odvija se v ┼íestih halah essenskega sejmi┼í─Źa. Hale 1, 2, 3 so bile namenjene najve─Źjim in najbolj prepoznavnim zalo┼żnikom, kot so Asmodee, Pegasus Spiele, Lookout Spiele, Schmidt Spiele, Czech Games Edition, Portal Games in mnogi drugi.

Essen SPIEL 2018 Hall 1 Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

V Essnu vsak v svojo smer hiti...

 

V halah 4, 5, 6 so prednja─Źili Games Workshop, WizKids, Gamelyn Games, Cephalofair Games, ┼ítevilni neodvisni razvijalci in zalo┼żniki. Seveda nista manjkala niti The Dice Tower in Board Game Geek. Vsem, ki smo jih morda pozabili omeniti, se opravi─Źujemo. Do razporeda lahko dostopate tukaj.

Essen SPIEL 2018 Hall 4 Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

 ...saj miza zasedena ena, kmalu prosta ne preostane nobena!

 

Nekaj fotografij

Sejem v Essnu je resni─Źno dogodek za vse generacije - dru┼żine, strici in tete, dedki in babice, pari, preostali navdu┼íenci in radovedne┼żi, vsi lahko najdejo pravo igro zase. Zagotovo sta jih na┼íla dedek in babica, ki sta s kov─Źkom in seznamom hodila od stojnice do stojnice. Morda bi se to pri nas zdelo malce nenavadno, a v Essnu je to nekaj povsem obi─Źajnega. Dodatni kov─Źek bi ┼íteli kar za obvezno opremo!

Essen SPIEL 2018 Crown of Emara Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

V Crown of Emara se borite za naklonjenost ljudstva.

 

V ┼ítirih dneh smo preizkusili ┼ítevilne namizne igre, a za vseh ve─Ź kot tiso─Ź novih preprosto ni bilo ─Źasa. V minulih dveh tednih smo┬ánekaj novosti (Showtime, Micropolis, Team Play DLC za Adrenaline, Concordia Venus, Coimbra, Crown of Emara,┬áTrapwords), ki so sedaj na voljo tudi v Sloveniji, ┼że predstavili.

Essen SPIEL 2018 Coimbra Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

─îudovita Coimbra v akciji.

 

Ker vemo, da je bilo ┼ítevilo besed na fotografijo v zgornjem delu zapisa malce izkrivljeno, izbolj┼íujemo povpre─Źje v prid fotografij v preostanku tokratnega bloga. =)

Essen SPIEL 2018 Bruno Cathala Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

 Bruno in Bernarda delita šalo!

 

Essen SPIEL 2018 Eric Lang Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Odštekani Eric se rad poheca.

 

Essen SPIEL 2018 Michael Kiesling Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Izkušeni Michael rad podeli kak nasvet.

 

Nekaj novih prednaro─Źil

V ponudbo smo dodali nove dru┼żabne igre, ki jih je mo─Ź prednaro─Źiti. KeyForge Starter Set je po┼íel, zato ┼íe naprej omogo─Źamo prednaro─Źila po posebni ceni 35,00 EUR do srede decembra, ko bo Fantasy Flight Games zagotovil nove po┼íiljke.

 

KeyForge: Call of the Archons

Prva po┼íiljka je pri┼íla in od┼íla.┬áKeyForge: Call of the Archons - Stater Set┬ábo na voljo spet sredi decembra, prednaro─Źite ga lahko ┼że danes za 35,00 EUR.

Trenutno so na voljo posamezni KeyForge Archon Decki - cena enega je 9,49 EUR. Vsak deck vsebuje tri izmed sedmih hiš oziroma frakcij KeyForge univerzuma.

The River

Essen SPIEL 2018 The River Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Najbolj igrano dru┼żabno igro leto┼ínjega sejma┬ánamiznih in dru┼żabnih iger v Essnu lahko sedaj prednaro─Źite za 36,89 EUR. The River je najnovej┼ía igra priznanega zalo┼żnika Days of Wonder, ki slovi po ─Źudovitih in kvalitetnih igrah za vso dru┼żino. V dru┼żabni igri The River igralci odkrivajo novi svet in z upravljanjem mo┼żi─Źkov in sestavljanjem plo┼í─Źic obdelujejo rodovitno zemljo ob bregovih svoje reke. The River izide 21. novembra.

 

Architects of the West Kingdom

Essen SPIEL 2018 Architects of the West Kingdom Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Te┼żko pri─Źakovani spiritualni naslednik serije izjemnih strate┼íkih vikin┼íkih dru┼żabnih iger Raiders of the North Sea je bil na leto┼ínjem SPIEL-u odli─Źno sprejet. Tokrat igralci prevzamejo vloge arhitektov na dvoru vladarjev srednjeve┼íkega karolin┼íkega cesarstva. Pridobite surovine, sklepajte kravje kup─Źije, zgradite zgradbe in pridobite najve─Ź to─Źk. To je recept za zmago. Dru┼żabno igro lahko prednaro─Źite za 44,89 EUR, izid prav tako 21. novembra.

 

AuZtralia

Essen SPIEL 2018 AuZtralia Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Dru┼żabna igra AuZtralia je ┼íe ena izmed tistih, ki so nam v Essnu pritegnile posebno pozornost. V AuZtraliji ─Źlove┼ítvo i┼í─Źe zato─Źi┼í─Źe pred The Old Ones (ti so nam v predhodniku A Study in Emerald┬ázadali stra┼íanski udarec, severna polobla je postala nenaseljiva in nerodovitva).

Pustolovci se tako odpravijo na jug, da bi na┼íli novi ┼żivljenjski prostor, a pri tem ne vedo, da je prav Avstralija vir vsega zla. AuZtralia je pustolovska, strate┼íka, voja┼íka in na pol sodelovalna igra. Vsaka poteza vas stane nekaj ─Źasa. Ko se vam ta izte─Źe, se The Old Ones prebudijo - ─Źas je, da stopite skupaj,┬ásaj zlobci ne izbirajo nasprotnikov - samo skupaj lahko prepre─Źite bridki konec! Cena za prednaro─Źilo je 59,89 EUR, izid v 2. polovici decembra.

 

Nekaj za konec

Essen SPIEL 2018 Essen Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Seveda mo┼żgan─Źkanje terja svoj davek. V─Źasih smo morali tudi kaj pojesti.

 

Essen SPIEL 2018 Long Way Home Dru┼żabne igre Board Games Pravi Junak

Peljimo se domov!

Deli to objavoÔćÉ Starej┼íe objave Novej┼íe objave Ôćĺ


Število komentarjev: 0

Komentirajte

Vaš komentar bo objavljen takoj, ko ga pregledamo.