Essen SPIEL 2018

Objavil Jure Pucko dne

Vsako leto se v osrčju Porurja zgodi največji sejem družabnih iger na svetu, essenski SPIEL. Tokratnega, že 36. po vrsti, se je med 25. in 28. oktobrom, udeležila tudi ekipa Pravi Junak!

V meko družabnih iger se vsako leto odpravi več kot 200.000 duš z vsega sveta, na sejmu pa se predstavi preko tisoč razstavljalcev iz več kot petdesetih držav sveta. Tam so torej prisotni vsi, ki v svetu družabnih in namiznih iger nekaj pomenijo. Številke se zdijo osupljive in prav takšen je tudi občutek slehernika, ki obišče ta prekrasni semenj.

Essen SPIEL 2018 Entrance Družabne igre Board Games Pravi Junak

 Rana ura v Essnu, kaj kmalu prepozna je, pred vhodom množica zbira se.

 

Nekaj ozadja

Morda se kdo izmed vas sprašuje, čemu se ta sejem odvija ravno v Nemčiji in zakaj prav v Essnu. Razvoj družabnih iger, ki spodbujajo druženje in sodelovanje ter se oddaljujejo od konflikta in vojaških tematik, ima svoje korenine v povojni Nemčiji. V obdobju po največji svetovni moriji v zgodovini človeštva se je v nemškem narodu, povsem razumljivo, razvil odpor proti igram, ki bi jih lahko kakorkoli povezovali z nasiljem. Tako so Nemci oziroma razvijalci družabnih iger s tega prostora prednjačili in narekovali razvoj namiznih iger ter posledično preživljanje prostega časa v družinskem krogu. Velik preboj jim je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja uspel z Naseljenci otoka Catan - od takrat verjetno obstajajo le redki, ki niso slišali za to ali tovrstne igre.

Priznati moramo, da ne poznamo nedvoumnega razloga, zakaj se sejem odvija ravno v Essnu. A če zgoraj pojasnjenemu dodamo dejstvo, da je bil prav Essen prvo nemško mesto, ki so ga, potem ko je med 2. svetovno vojno nemško letalstvo izgubilo prevlado na nebu, bombardirale zavezniške sile, lahko v tem vidimo zagotovo nekaj simbolike. Največji sejem sodobnih družabnih iger, ki so jih svetu predstavili Nemci in ki spodbujajo med nami, povezovanje in druženje, se odvija tam, kjer so Nemci končno spoznali, kakšno grozo so po svetu sejali tekom prejšnjega stoletja!

 

Nekaj kulise

Naj bo dovolj zgodovine (te ni nikoli dovolj op.p.). 

Sejem SPIEL je pravi praznik družabnih iger. Odvija se v šestih halah essenskega sejmišča. Hale 1, 2, 3 so bile namenjene največjim in najbolj prepoznavnim založnikom, kot so Asmodee, Pegasus Spiele, Lookout Spiele, Schmidt Spiele, Czech Games Edition, Portal Games in mnogi drugi.

Essen SPIEL 2018 Hall 1 Družabne igre Board Games Pravi Junak

V Essnu vsak v svojo smer hiti...

 

V halah 4, 5, 6 so prednjačili Games Workshop, WizKids, Gamelyn Games, Cephalofair Games, številni neodvisni razvijalci in založniki. Seveda nista manjkala niti The Dice Tower in Board Game Geek. Vsem, ki smo jih morda pozabili omeniti, se opravičujemo. Do razporeda lahko dostopate tukaj.

Essen SPIEL 2018 Hall 4 Družabne igre Board Games Pravi Junak

 ...saj miza zasedena ena, kmalu prosta ne preostane nobena!

 

Nekaj fotografij

Sejem v Essnu je resnično dogodek za vse generacije - družine, strici in tete, dedki in babice, pari, preostali navdušenci in radovedneži, vsi lahko najdejo pravo igro zase. Zagotovo sta jih našla dedek in babica, ki sta s kovčkom in seznamom hodila od stojnice do stojnice. Morda bi se to pri nas zdelo malce nenavadno, a v Essnu je to nekaj povsem običajnega. Dodatni kovček bi šteli kar za obvezno opremo!

Essen SPIEL 2018 Crown of Emara Družabne igre Board Games Pravi Junak

V Crown of Emara se borite za naklonjenost ljudstva.

 

V štirih dneh smo preizkusili številne namizne igre, a za vseh več kot tisoč novih preprosto ni bilo časa. V minulih dveh tednih smo nekaj novosti (Showtime, Micropolis, Team Play DLC za Adrenaline, Concordia Venus, Coimbra, Crown of EmaraTrapwords), ki so sedaj na voljo tudi v Sloveniji, že predstavili.

Essen SPIEL 2018 Coimbra Družabne igre Board Games Pravi Junak

Čudovita Coimbra v akciji.

 

Ker vemo, da je bilo število besed na fotografijo v zgornjem delu zapisa malce izkrivljeno, izboljšujemo povprečje v prid fotografij v preostanku tokratnega bloga. =)

Essen SPIEL 2018 Bruno Cathala Družabne igre Board Games Pravi Junak

 Bruno in Bernarda delita šalo!

 

Essen SPIEL 2018 Eric Lang Družabne igre Board Games Pravi Junak

Odštekani Eric se rad poheca.

 

Essen SPIEL 2018 Michael Kiesling Družabne igre Board Games Pravi Junak

Izkušeni Michael rad podeli kak nasvet.

 

Nekaj novih prednaročil

V ponudbo smo dodali nove družabne igre, ki jih je moč prednaročiti. KeyForge Starter Set je pošel, zato še naprej omogočamo prednaročila po posebni ceni 35,00 EUR do srede decembra, ko bo Fantasy Flight Games zagotovil nove pošiljke.

 

KeyForge: Call of the Archons

Prva pošiljka je prišla in odšla. KeyForge: Call of the Archons - Stater Set bo na voljo spet sredi decembra, prednaročite ga lahko že danes za 35,00 EUR.

Trenutno so na voljo posamezni KeyForge Archon Decki - cena enega je 9,49 EUR. Vsak deck vsebuje tri izmed sedmih hiš oziroma frakcij KeyForge univerzuma.

The River

Essen SPIEL 2018 The River Družabne igre Board Games Pravi Junak

Najbolj igrano družabno igro letošnjega sejma namiznih in družabnih iger v Essnu lahko sedaj prednaročite za 36,89 EUR. The River je najnovejša igra priznanega založnika Days of Wonder, ki slovi po čudovitih in kvalitetnih igrah za vso družino. V družabni igri The River igralci odkrivajo novi svet in z upravljanjem možičkov in sestavljanjem ploščic obdelujejo rodovitno zemljo ob bregovih svoje reke. The River izide 21. novembra.

 

Architects of the West Kingdom

Essen SPIEL 2018 Architects of the West Kingdom Družabne igre Board Games Pravi Junak

Težko pričakovani spiritualni naslednik serije izjemnih strateških vikinških družabnih iger Raiders of the North Sea je bil na letošnjem SPIEL-u odlično sprejet. Tokrat igralci prevzamejo vloge arhitektov na dvoru vladarjev srednjeveškega karolinškega cesarstva. Pridobite surovine, sklepajte kravje kupčije, zgradite zgradbe in pridobite največ točk. To je recept za zmago. Družabno igro lahko prednaročite za 44,89 EUR, izid prav tako 21. novembra.

 

AuZtralia

Essen SPIEL 2018 AuZtralia Družabne igre Board Games Pravi Junak

Družabna igra AuZtralia je še ena izmed tistih, ki so nam v Essnu pritegnile posebno pozornost. V AuZtraliji človeštvo išče zatočišče pred The Old Ones (ti so nam v predhodniku A Study in Emerald zadali strašanski udarec, severna polobla je postala nenaseljiva in nerodovitva).

Pustolovci se tako odpravijo na jug, da bi našli novi življenjski prostor, a pri tem ne vedo, da je prav Avstralija vir vsega zla. AuZtralia je pustolovska, strateška, vojaška in na pol sodelovalna igra. Vsaka poteza vas stane nekaj časa. Ko se vam ta izteče, se The Old Ones prebudijo - čas je, da stopite skupaj, saj zlobci ne izbirajo nasprotnikov - samo skupaj lahko preprečite bridki konec! Cena za prednaročilo je 59,89 EUR, izid v 2. polovici decembra.

 

Nekaj za konec

Essen SPIEL 2018 Essen Družabne igre Board Games Pravi Junak

Seveda možgančkanje terja svoj davek. Včasih smo morali tudi kaj pojesti.

 

Essen SPIEL 2018 Long Way Home Družabne igre Board Games Pravi Junak

Peljimo se domov!

Deli to objavo



← Starejše objave Novejše objave →


Število komentarjev: 0

Komentirajte

Vaš komentar bo objavljen takoj, ko ga pregledamo.