3-je priljubljeni načini igranja

Objavil Jure Pucko dne

V prvem izmed predstavitvenih blogov o različnih načinih igranja družabnih iger, bomo pojasnili koncepte upravljanja možičkov, zbiranja nizov in zlaganja ploščic.

Preden nadaljujemo naj najprej samo na kratko predstavimo razloge, zakaj  v spletni trgovini Pravi Junak ne govorimo o mehanizmih oziroma mehanikah.

Razloga sta dva: prvič, v slovenščini imamo dovolj lepih besed, s katerimi lahko primerno prevedemo angleški "mechanism" oziroma "mechanic" in drugič, izvorna angleška izraza opisujeta način, kako igralci igrajo družabno igro.

Tako se nam besedna zveza "način igranja" zdi primeren prevod, še zlasti zato, ker vsakomur - tudi vsem tistim, ki šele odkrivajo čudoviti svet namiznih iger - dobro pojasni, kaj igralci v igri počno in kako dosegajo točke in opravljajo naloge.

Prijatelj A: "Hej prijatelj B, kaj pa delamo v tej igri, zgleda precej zakomplicirano, kdo bo bral ta navodila?!"

 

Prijatelj B: "Brez skrbi prijatelj A, povleci eno ploščico, potem jo pa prisloni k drugi, tako da bo pasala!"

 

Prijatelja A: "Aja, zlagamo ploščice, tako povej!" 

Sledi predstavitev treh načinov igranja, pojasnilo bistva in krajša predstavitev dveh iger ter načina, na katerega igre implementirajo določeno mehaniko.

 

Upravljanje možičkov

Angleško "Worker Placement", se nanaša na način igranja, ko igralci postavljajo svoje možičke na določena območja. Tako igralci izberejo nalogo oziroma akcijo, ki jo v tistem krogu želijo izvesti. Lahko bi rekli, da igralci tudi "izbirajo naloge", s svojim izborom pa soigralcem hkrati tudi onemogočajo izbor njim najljubših ali v tistem trenutku najbolj potrebnih akcij. Igralci imajo na voljo omejeno število možičkov in omejeno število območij, kamor te možičke lahko postavijo.

Agricola: Family Edition

Agricola Family Edition Družabna igra Board Game Pravi Junak Blog

V Agricola: Family Edition igralci upravljajo glavo družine in njegovo družico ter tako skrbijo za svojo kmetijo. Možičke pošiljajo nabirat surovine, gradit hleve, obdelovat polja. Na kmetiji pa dva para rok ne zmoreta vsega zato je poteben naraščaj. Več možičkov opravi več dela.

Stone Age

Stone Age Družabna igra Board Game Pravi Junak Blog

V Stone Age igralci poveljujejo pripadnikom plemen iz kamene dobe. Pošiljajo jih na lov, v gozd in na polje, da bi z nabranimi surovinami lahko zgradili nove stavbe in vzdrževali nove družinske člane.

 

Zlaganje ploščic

Angleško "Tile Placement", opisuje družabne igre v katerih igralci na podlagi določenih zakonitosti sestavljajo ploščice eno ob drugo. Ponavadi se stranice ploščic morajo ujemati s stranicami že položenih ploščic. Tako se območje oziroma "board" vsako igro na novo sestavi, kar tovrstnim igram daje čarobnost vedno nove izkušnje in igre pa zaradi tega lahko igramo v nedogled.

Carcassonne: South Seas

Carcassonne South Seas Družabna igra Board Game Pravi Junak Blog

Carcassonne: South Seas je ena izmed različic iger Carsossonne, ki sodi med sodobne klasike družabnih iger. V tej inačici igralci sestavljajo otočke sredi karibskega otočja. Stranice ploščic se morajo ujemati tako, da se mostički, morje in otočki neprekinjeno nadaljujejo.

Indian Summer

Indian Summer Družabna igra Board Game Pravi Junak Blog

Indian Summer se malce razlikuje od klasičnih iger zlaganja ploščic. V tej družabni igri se igralci odpravijo na sprehod v jesenski gozd. Igralci morajo zlagati barvite tetris ploščice, tako da omogočijo sadom gozda, da še naprej kukajo izpod listja.

 

Zbiranje nizov

Angleško "Set Collection", pojasnjuje način igranja, ko igralci z zbiranjem nizov (lestvice, enake karte, števila, ipd., princip, ki je vsem znan iz pokra) kart oziroma resursov pridejo do točk ali izpolnijo določeno nalogo. Ta način igranja je sicer zelo prisoten v številnih igrah s kartami, a je precej pogost tudi v raznih družabnih in namiznih igrah.

Sushi Go Party!

 Sushi Go Party! Družabna igra Board Game Pravi Junak Blog

V Sushi Go Party! igralci pripravljajo jedi, ki so si jih zadali ob pripravi skupnega menija. V treh hodih oziroma rundah, morajo zbrati določene kombinacije kart - zbrati nize oziroma jedi, ki jih predvideva meni. Igralci si karte podajajo naokoli in vedno zadžijo tisto, ki jim najbolj ustreza.

Ticket to Ride: Nordic Countries

Ticket to Ride Nordic Countries Družabna igra Board Game Pravi Junak Blog

Ticket to Ride: Nordic Countries je odlična izvedenka slavne serije družabnih iger Ticket to Ride, ki je še posebej primerna za v dvoje. Tako kot je to navada v tej priznani družini iger, igralci gradijo železniške povezave na določenih trasah. To storijo tako, da zberejo zadostno število istobarvnih vagonov oziroma manjkajoči vagon nadomestijo z lokomotivo, ki služi kot joker oziroma specijalka.


Deli to objavo



← Starejše objave Novejše objave →


Število komentarjev: 0

Komentirajte

Vaš komentar bo objavljen takoj, ko ga pregledamo.